Съдържание:
Юдзу
Юдзу (Citrus Junos), познато и под името японски лимон, е цитрусов плод: екзотична кръстоска между лимон и мандарина, която се причислява към семейство Rutaceae. Произхожда от Централен Китай и Тибет, след което се разпространява и в Япония и Корея. Това, което отличава растението от подобните на него видове е, че е много издръжливо на ниски температури. Плодовете са ароматни и наподобяват малък грейпфрут. Те могат да бъдат жълти или зелени, според степента на зрялост. На вкус юдзу също наподобява грейпфрут, но плодовете не се използват често за консумация. С изключение на кората - тя е ароматна подправка за сладко, мармалад, сладкиш или закуски. В Япония традиционно се прави също чай от юдзу. В някои случаи се използва от пивоварните в производството на алкохол, като ароматизатор. Не на последно място, дървото юдзу, чиито листа имат приятно и силно изразено ухание, е отглеждано и като декоративно. В последните години растението става все по-популярно в Европа - в това число и в козметичната и хранително-вкусовата промишленост.
Приложение в козметиката
Козметичната индустрия използва не само аромата, но и полезните свойства на екстракта от юдзу. Ефектът при външното му приложение върху кожата е познат отдавна - в Япония още от 18-ти век този цитрусов плод е част от традиционния ритуал, при който сокът се смесва с водата във ваната по време на зимното слънцестоене. Японците разчитат на това, за да предотвратят заболявания като грип и настинки през следващата година, както и да подсилят тялото си в студеното време. Като се използва това знание, екстрактът от юдзу се използва в различни продукти за баня. Употребата на екстракта през последните години драстично се увеличава - като активна съставка, която има функцията на естествен стимулант. В продуктите за масаж ароматът и свойствата му възвръщат силите на ума и тялото. Активните му съставки се вписват добре и в хидратиращите формули на дневни и нощни кремове.
Приложение в козметиката
Козметичната индустрия използва не само аромата, но и полезните свойства на екстракта от юдзу. Ефектът при външното му приложение върху кожата е познат отдавна - в Япония още от 18-ти век този цитрусов плод е част от традиционния ритуал, при който сокът се смесва с водата във ваната по време на зимното слънцестоене. Японците разчитат на това, за да предотвратят заболявания като грип и настинки през следващата година, както и да подсилят тялото си в студеното време. Като се използва това знание, екстрактът от юдзу се използва в различни продукти за баня. Употребата на екстракта през последните години драстично се увеличава - като активна съставка, която има функцията на естествен стимулант. В продуктите за масаж ароматът и свойствата му възвръщат силите на ума и тялото. Активните му съставки се вписват добре и в хидратиращите формули на дневни и нощни кремове.