Съдържание:
Детелина
Червената детелина (лат. Trifolium pratense) е многогодишно тревисто растение от семейство Бобови. То е широко разпространено на територията на Русия, Централна Азия, Далечния Изток, както и в Европа, Австралия, Северна Америка, рядко в африканските страни. Растението е с характерните за детелината трилистни листа. Съцветията му са червени на цвят във формата на топка, с множество малки цветчета. Цъфти през юли и август.
В света се срещат около 300 разновидности на детелината, но за медицински и козметични цели основно се използва червената детелина. Народната медицина сравнява действието ѝ с това на женшена. Той регулира обмяната на веществата, предотвратява развитието на атеросклерозата, намалява холестерола в кръвта, отстранява от организма токсините и възстановява устойчивостта на организма към инфекции.
Още в Древен Китай червената детелина се е използвала за лечение на различни заболявания. Полезните ѝ свойства се дължат на уникалния ѝ химичен състав, в който се съдържат много полезни за женския организъм вещества. Листата и цветчетата на растението съдържат витамини от група B, витамин C, A, K и E, кумарин, гликозиди, растителни хормони, смоли и етерични масла. Етеричните масла на растението от своя страна са богати на аскорбинова киселина, каротин, коензим Q10, който ускорява енергийния метаболизъм в тъканите.
В медицината червената детелина се използва като ефективно средство против изпотяване. Тя притежава диуретични, противовъзпалителни, обезболяващи и отхрачващи свойства. Може да се употребява както вътрешно, така и локално. Растението помага при неврози, депресии, стрес, ревматизъм, артрит, подагра. Ефективно средство е при бронхити, възпаления на белите дробове, кашлица, настинки, грип, бъбречни заболявания, заболявания на пикочния и жлъчния мехур, очни заболявания, гъбични заболявания на краката и други дерматологични заболявания.
В света се срещат около 300 разновидности на детелината, но за медицински и козметични цели основно се използва червената детелина. Народната медицина сравнява действието ѝ с това на женшена. Той регулира обмяната на веществата, предотвратява развитието на атеросклерозата, намалява холестерола в кръвта, отстранява от организма токсините и възстановява устойчивостта на организма към инфекции.
Още в Древен Китай червената детелина се е използвала за лечение на различни заболявания. Полезните ѝ свойства се дължат на уникалния ѝ химичен състав, в който се съдържат много полезни за женския организъм вещества. Листата и цветчетата на растението съдържат витамини от група B, витамин C, A, K и E, кумарин, гликозиди, растителни хормони, смоли и етерични масла. Етеричните масла на растението от своя страна са богати на аскорбинова киселина, каротин, коензим Q10, който ускорява енергийния метаболизъм в тъканите.
В медицината червената детелина се използва като ефективно средство против изпотяване. Тя притежава диуретични, противовъзпалителни, обезболяващи и отхрачващи свойства. Може да се употребява както вътрешно, така и локално. Растението помага при неврози, депресии, стрес, ревматизъм, артрит, подагра. Ефективно средство е при бронхити, възпаления на белите дробове, кашлица, настинки, грип, бъбречни заболявания, заболявания на пикочния и жлъчния мехур, очни заболявания, гъбични заболявания на краката и други дерматологични заболявания.
Детелината в козметиката
В козметиката червената детелина е широко разпространена. Тя ефективно се използва в борбата със стареенето. Включените в състава ѝ витамини от група B стимулират синтеза на колаген и хиалуронова киселина в кожните клетки. Изофлавоните и витамин K активират защитните свойства на кожата, имат силен антиоксидантен ефект и помагат за намаляване на отоците. Растението притежава подмладяващи свойства и изглажда дребните бръчки. Всичко това в продуктите за лице го прави често използваема съставка в anti-age козметиката. Включва се в състава на различни кремове, серуми, флуиди, маски, кремове за околоочния контур и др.
Червената детелина има антисептични и успокояващи свойства, помага при пъпки, акне и други кожни проблеми. Използва се в състава на различни почистващи тоници, лосиони, кремове и маски за чувствителна кожа. Растението има подхранващо, овлажняващо и тонизиращо действие върху кожата. В продуктите за тяло се включва в състава на различни хидратиращи кремове, лосиони и масла. Също така е ефективно при слънчеви изгаряния и намира приложение в слънцезащитната козметика (лосиони, спрейове, масла). Червената детелина укрепва косъма, като му придава блясък и еластичност. Подхранва кожата на главата и се бори с пърхота. В продуктите за коса се включва в състава на някои шампоани, балсами и маски.
Червената детелина има антисептични и успокояващи свойства, помага при пъпки, акне и други кожни проблеми. Използва се в състава на различни почистващи тоници, лосиони, кремове и маски за чувствителна кожа. Растението има подхранващо, овлажняващо и тонизиращо действие върху кожата. В продуктите за тяло се включва в състава на различни хидратиращи кремове, лосиони и масла. Също така е ефективно при слънчеви изгаряния и намира приложение в слънцезащитната козметика (лосиони, спрейове, масла). Червената детелина укрепва косъма, като му придава блясък и еластичност. Подхранва кожата на главата и се бори с пърхота. В продуктите за коса се включва в състава на някои шампоани, балсами и маски.
Джинджифил
Джинджифилът (лат. Zingiber officinale) е многогодишно тревисто растение, което може да достигне 2 метра височина. За негова родина се смята Югоизточна Азия, а в момента се отглежда в Западна Африка, Австралия и Карибите. Познати са основно 2 вида джиндифил - черен и бял, като черният има по-силно изразен аромат и вкус.
Джинджифиловите корени съдържат етерично масло със специфичен мирис и незаменими елементи, като аминокиселини, витамини C, B, B2, A, цинк, натрий, желязо, калий. Богат е и на магнезиеви, натриеви и калциеви соли. Джинджифилът стимулира мозъчната дейност и се препоръчва при големи умствени натоварвания и стрес. Той пречиства организма от вредните токсини.
Джинджифиловите корени съдържат етерично масло със специфичен мирис и незаменими елементи, като аминокиселини, витамини C, B, B2, A, цинк, натрий, желязо, калий. Богат е и на магнезиеви, натриеви и калциеви соли. Джинджифилът стимулира мозъчната дейност и се препоръчва при големи умствени натоварвания и стрес. Той пречиства организма от вредните токсини.
Джинджифилът в козметиката
В козметиката джинджифилът е широко разпространен. Благодарение на пикантния си аромат, е често срещана съставка в парфюмите, особено в мъжките. В продуктите за лице той регулира производството на себум, действа антисептично и противовъзпалително, облекчава възпалението при кожни проблеми. Използва се в различни кремове, лосиони, тоници, гелове за мазна, комбинирана и проблемна кожа. Той възстановява еластичността на кожата, изглажда фините линии и участва в състава на anti-age козметиката - кремове, серуми, маски, кремове за околоочния контур и др. Има избелващ ефект и се включва в някои избелващи лосиони и тоници за лице. Джинджифилът има уникалното свойство да увеличава циркулацията на кръвта, което ускорява изгарянето на мазнините и премахва излишните течности. В продуктите за тяло намира приложение в антицелулитната козметика, масажните масла за отслабване, кремове за стягане на бюст, кремове и масла против стрии, ексфолиращи скрабове, душ гелове и др. Екстрактът от джинджифил често се среща в продуктите за коса. Маските и балсамите за коса с джинджифил подхранват космените фоликули и стимулират растежа на косата.
Диня
Динята (лат. Citrullus Ianatus) е едногодишно тревисто растение от семейство Тиквови. Плодът ѝ има гладка кора, а вътрешността му е сочна, сладка, в червен или розов цвят. Родината на растението е Южна и Централна Африка. В момента то се отглежда в 96 страни по света, като съществуват повече от 1200 разновидности. Растението е култивирано много векове преди нашата ера.
За полезните и лечебни свойства на динята се говори още от древността. Освен че има приятен вкус, тя се смята за ценен диетичен продукт. Калорийната ѝ стойност е едва 38 ккал на 100 грама. Тя дава усещане на ситост и следователно е препоръчителна за тези, които искат да намалят теглото си. Съдържанието на желязо в динята е голямо, което я прави важен продукт за хора, страдащи от анемия и заболявания на кръвта. Тя е богата на антиоксиданти, които помагат на тялото да се справи с процесите на стареене. Съдържа голямо количество витамин C, като едно парче диня носи 25% от дневната нужда от този витамин. Той защитава от инфекции и поддържа зъбите здрави. 150 грама диня са достатъчни, за да се набави дневната нужда от витамин C, затова тя се препоръчва на хора с хипертония.
Динята предпазва сърцето и укрепва имунната система. Това се дължи на високото ѝ съдържание на цитрулин (аминокиселина), който играе важна роля в работата на сърдечно-съдовата система. Динята съдържа пектин, който има способността да понижава концентрацията на холестерола в кръвта. В нея се съдържа фолиева киселина, която нормализира липидния метаболизъм. Сокът от диня премахва токсините от черния дроб. Динята помага на организма да се справи със стреса. В нея се съдържа голямо количество бета-каротин, който е от съществено значение за тези, които страдат от психо-емоционален и физически стрес. Екстрактът от диня помага при инфекции на половите пътища, цистит, нефрит, камъни в бъбреците. В малки дози се препоръчва и за пациенти, страдащи от диабет. В народната медицина екстрактът от диня се използва за лечение на рани, порязвания и синини. Също така е идеално средство за лечение на изгаряния.
За полезните и лечебни свойства на динята се говори още от древността. Освен че има приятен вкус, тя се смята за ценен диетичен продукт. Калорийната ѝ стойност е едва 38 ккал на 100 грама. Тя дава усещане на ситост и следователно е препоръчителна за тези, които искат да намалят теглото си. Съдържанието на желязо в динята е голямо, което я прави важен продукт за хора, страдащи от анемия и заболявания на кръвта. Тя е богата на антиоксиданти, които помагат на тялото да се справи с процесите на стареене. Съдържа голямо количество витамин C, като едно парче диня носи 25% от дневната нужда от този витамин. Той защитава от инфекции и поддържа зъбите здрави. 150 грама диня са достатъчни, за да се набави дневната нужда от витамин C, затова тя се препоръчва на хора с хипертония.
Динята предпазва сърцето и укрепва имунната система. Това се дължи на високото ѝ съдържание на цитрулин (аминокиселина), който играе важна роля в работата на сърдечно-съдовата система. Динята съдържа пектин, който има способността да понижава концентрацията на холестерола в кръвта. В нея се съдържа фолиева киселина, която нормализира липидния метаболизъм. Сокът от диня премахва токсините от черния дроб. Динята помага на организма да се справи със стреса. В нея се съдържа голямо количество бета-каротин, който е от съществено значение за тези, които страдат от психо-емоционален и физически стрес. Екстрактът от диня помага при инфекции на половите пътища, цистит, нефрит, камъни в бъбреците. В малки дози се препоръчва и за пациенти, страдащи от диабет. В народната медицина екстрактът от диня се използва за лечение на рани, порязвания и синини. Също така е идеално средство за лечение на изгаряния.
Динята в козметиката
В козметиката се използват екстрактът, сокът и семките на динята. В продуктите за лице динята се употребява като подмладяващо средство. Тя подобрява еластичността и изглажда кожата. Има тонизиращо действие и се включва в anti-age козметиката - кремове, маски, кремове за околоочния контур, в различни балсами и гланцове за устни. Динята е естествен антисептик, който помага при раздразнена кожа. Ефективно се бори с черни точки, акне и възпаления. Участва в някои кремове и маски за мазна и проблемна кожа. Пастата от стритите семки на динята има избелващи свойства и ефективно се бори с луничките.
Използва се в различни избелващи продукти, като кремове, маски и др. В продуктите за тяло екстрактът от диня се използва благодарение на хидратиращите си и освежаващи свойства. Включва се в някои лосиони, масла, кремове и спрейове. В продуктите за баня участва в различни душ гелове, соли за вана, сапуни. В продуктите за устна хигиена се използва в някои пасти за зъби. Маските и балсамите с диня, в продуктите за коса, придават на косъма копринена мекота и блясък.
Използва се в различни избелващи продукти, като кремове, маски и др. В продуктите за тяло екстрактът от диня се използва благодарение на хидратиращите си и освежаващи свойства. Включва се в някои лосиони, масла, кремове и спрейове. В продуктите за баня участва в различни душ гелове, соли за вана, сапуни. В продуктите за устна хигиена се използва в някои пасти за зъби. Маските и балсамите с диня, в продуктите за коса, придават на косъма копринена мекота и блясък.
Дюля
Дюлята (лат. Cydonia oblonga) е дървесно растение, което е единственият представител на род Cydonia. Кореновата му система е слаборазвита, като на дълбочина корените достигат до не повече от 80 - 100 cm. Стъблото и корените на дървото са покрити със сива или сиво-кафява кора. Листата са големи, тъмнозелени на цвят, а долната им част е светла, заради наличието на власинки. Цветовете на дюлята са светлорозови, а плодът наподобява по формата си на ябълка или круша. За родина на растението се приема Кавказ и Централна Азия, където то се среща в див вид. Някои историци са на мнение, че плодовете на дюлята са онези "златни ябълки", които са смятани за забранения плод в Райската градина.
Дюлята има множество полезни свойства. Тя е идеален продукт за диетично хранене, тъй като не съдържа холестерол, мазнини и натрий, но съдържа голямо количество мед (Cu) и диетични фибри. Богата е на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и намаляват риска от развитието на ракови образувания. Дюлята има антивирусни свойства и се бори с грипа, язвата и намалява нивото на холестерола в кръвта. Съдържа голямо количество калий, който се препоръчва на хора, страдащи от хипертония. Растението е богато на витамин С, който има антисептично диуретично и стягащо действие. Дюлята помага при анемия, сърдечно-съдови заболявания, заболявания на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт.
Дюлята има множество полезни свойства. Тя е идеален продукт за диетично хранене, тъй като не съдържа холестерол, мазнини и натрий, но съдържа голямо количество мед (Cu) и диетични фибри. Богата е на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и намаляват риска от развитието на ракови образувания. Дюлята има антивирусни свойства и се бори с грипа, язвата и намалява нивото на холестерола в кръвта. Съдържа голямо количество калий, който се препоръчва на хора, страдащи от хипертония. Растението е богато на витамин С, който има антисептично диуретично и стягащо действие. Дюлята помага при анемия, сърдечно-съдови заболявания, заболявания на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт.
Дюлята в козметиката
В козметиката дюлята е широко разпространена. В продуктите за лице, тя действа благоприятно в борбата с мазната кожа. Изглажда я и премахва комедоните. Използва се в различни почистващи лосиони, маски, тоници и кремове за мазна кожа. Дюлята притежава избелващи свойства, премахва луничките и се включва в избелващите продукти за лице, като кремове, маски и др. В продуктите за тяло тя хидратира кожата и се използва в някои овлажняващи лосиони, кремове и млека. В продуктите за баня участва в различни душ гелове, душ кремове, пяна за вана и др. Дюлята помага борбата с пърхота. Почиства и укрепва косъма и подобрява вида на посивялата коса. В продуктите за коса се включва в някои маски, шампоани и балсами за мазна коса.